miercuri, aprilie 01, 2009

Guvernul a amendat Legea 298 sau a amânat amendarea acesteia!?



Metoda de Interceptare a Unui telefon Mobil
Vezi mai multe video din Tehnologie »

Aplicarea Legii nr. 298/2008 ce prevede stocarea datelor convorbirilor telefonice dar şi a celor de pe Internet a fost suspendată până la sfârşitul anului 2009. Anunţul a fost făcut de Ministerul Comunicaţiilor, care spune că decizia a fost luată în şedinţa din 25 februarie a Guvernului, prin adoptarea unui memorandum.
Printre motivele care au stat la baza acestei decizii se numără îngreunarea, şi în unele cazuri chiar blocarea, activităţii de urmărire penală, dar şi lipsa dotărilor operatorilor pentru a putea stoca aceste date:
  • prin intrarea în vigoare a acestei legi activitatea de urmărire penală este mult îngreunată şi în unele cazuri chiar blocată;
  • este contestată aria infracţiunilor pentru care pot fi cerute date reţinute de către furnizorii de servicii de comunicaţii;
  • la momentul actual, nu toţi furnizorii de servicii şi reţele publice de comunicaţii electronice pot asigura într-un mod unitar gestionarea procesului de reţinere şi prelucrare a datelor;
  • nu toţi operatorii sunt pregătiţi conform prevederilor legale pentru a respecta confidenţialitatea datelor solicitate, respectiv accesate.

În timp ce Ministerul Comunicaţiilor spune că memorandumul a fost adoptat în şedinţa de Guvern, premierul Emil Boc vine cu o altă variantă: "Dacă va fi o amendare a legii veţi afla, astăzi nu am amendat această lege. Nu am adoptat niciun fel de act normativ care să vizeze modificarea."

Laura CodruŢa Kövesi a declarat că va propune Ministerului Justiţiei să iniţieze o serie de modificări ale Legii nr. 298/2008, care obligă operatorii de telefonie mobilă şi furnizorii de Internet să stocheze timp de şase luni date despre traficul convorbirilor telefonice, SMS sau e-mail. Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorul Robert Cazanciuc, a declarat pentru Cotidianul că Laura Codruţa Kövesi a identificat până acum trei vulnerabilităţi ale legii.
Un al doilea motiv de nemulţumire a procurorului general se leagă de durata de stocare a acestor informaţii, de şase luni. Kövesi şi şeful DIICOT, Codruţ Olaru, au apreciat că termenul de stocare ar trebui prelungit la cel puţin un an. Ei susţin că în cazurile de crimă organizată urmărirea penală este îndelungată, în cele mai multe dosare depăşind termenul de un an. În fine, o a treia modificare dorită de Kövesi se referă la extinderea aplicării prevederilor Legii nr. 298 şi la alte infracţiuni decât terorismul şi crima organizată. Legea nr. 298 a intrat în vigoare marţi ca urmare a transpunerii unei directive adoptate în 2006 de Comisia Europeană, act comunitar conceput pentru combaterea terorismului.
Legea interzice explicit înregistrarea şi stocarea conţinutului convorbirilor telefonice, al SMS-urilor sau al mesajelor e-mail, ci prevede doar înregistrarea datelor de trafic, adică momentul în care au fost purtate, locul, durata şi mijloacele folosite.

Din păcate, nici până azi nu a fost amendată această lege. Şi, întrucât cu un memorandum nu se face primăvară, ci eventual cu o lege sau în cel mai nefericit (din nou) caz cu o ordonanţă de urgenţă, mai aşteptăm până la 31 decembrie 2009...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu