luni, mai 25, 2009

Cuba Libre


“Am băut un pahar de cocktail - excelent pentru cap”, a fost declaraţia voioasă a unui autor, scrisă în "Farmer's Cabinet" (ziar din Amherst, New Hampshire, Statele Unite ale americii) din data de 28 aprilie 1803. Aceasta este considerată a fi prima menţiune scrisă a numelui “cocktail”. Doar trei ani mai târziu, "The Balance and Columbian Repository", în Hudson, New York, a afirmat că, deasemenea, cocktail-ul era ideal pentru campaniile electorale: "Oricine poate înghiţi un pahar din acesta, poate înghiţi orice".

No. 18


Vol. V.











HAIL SACRED POLITY, BY FREEDOM REARD!
HAIL SACRED FREEDOM, WHEN BY LAW RESTRAIND !



BEATTIE





HUDSON, (NEW-YORK) Tuesday, MAY 6, 1806.




Rum! Rum! Rum!

It is conjectured, that the price of
this precious liquor will soon rise at
Claverack since a certain candidate has
placed in his account of Loss and Gain,
the following items: ---

Loss.


Gain.

720
17
32
411
25

rum-grogs
brandy do.
gin-slings
glasses bitters
do. cock-tail
My Election

NOTHING.





On the following week, the newspaper published a letter from a reader who was apparently confused by this new term "cock-tail" that they saw, and asked the editor for an explanation.

Clearly, the editor took this opportunity to poke a little fun at the political system, but at the same time provided the first insight as to what the cock-tail of that day was considered to be. Specifically describing it as:

Cock tail, then in a stimulating liquor, composed of spirits of any kind, sugar, water and bitters it is vulgarly called a bittered sling...

We can see from this that one of the defining ingredients in the cocktail was that of "bitters", whose use continued to be predominate up until the close of Prohibition.


Unde vreau să ajung? De fapt, am ajuns aseară la clubul restaurant La Scena, situat în Bucureşti, Calea Călăraşilor nr. 55, unde m-am delectat cu un „Comedy Show“ la Teatrul Arca (în pod „La Scena”), după care am savurat un cocktail „Cuba Libre“ jos, la bar, preparat astfel încât uiţi de vipia de afară. Şi pentru că m-am interesat despre istoria acestei licori, vă spun şi vouă ce-am aflat: numele său nu derivă de la revoluţia socialistă din 1959. Legenda spune că această băutură a fost inventată în timpul războaielor dintre spanioli şi americani din anii 1900, de către soldaţi într-un bar din Havana, în timp ce sărbătoreau eliberarea Cubei. Deoarece la acea dată Coca-Cola nu era disponibilă în Cuba, limonada ar fi fost componenta originală... Iar reţeta este următoarea:

- 50 ml dark rum (Havana Club Añejo Especial sau Añejo Reserva, Añejo 7 años, de preferat),

- 100 ml cola,

- bucăţi de lime.

Se toarnă romul şi două bucăţi de lime într-un pahar highball şi se pisează cu un zdrobitor, apoi se adaugă gheaţă sfărâmată şi cola şi se decorează cu o felie de lime. Am învăţat reţeta pentru că am baut “doar” trei pahare.

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu