luni, martie 02, 2009

Implicaţiile Legii nr. 298/2008 în cercetarea penală

Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a declarat la CSM, că impedimentele pe care le implică Legea 298/2008 privind reţinerea datelor telefonice au afectat anchetele în cazul Ciorogârla şi ale atacurilor de la Braşov şi de la banca din Cluj, Kovesi spunând că suspendarea legii este o idee bună.

"Am înaintat propuneri de modificare a Legii 298. Am ridicat câteva probleme care din punctul nostru de vedere sunt esenţiale pentru a ne putea realiza activitatea. Pot să vă spun că, în cazurile care au apărut în ultima perioada, aceste impedimente de natură legislativă s-au simţit foarte mult, atât în cazul Ciorogârla sau al incidentului de la Braşov, de la Cluj Napoca. Ce faceau organele judiciare înainte de apariţia legii într-o ora azi se face în trei zile. Sunt probleme cu privire la modul de aplicare a acestei legi", a declarat procurorul general dupa sedinţa CSM.
Kovesi a dat ca exemplu listing-urile telefonice drept lucruri pe care un procuror le făcea înainte într-o oră şi acum îi trebuie trei zile.
Codruţa Kovesi s-a plâns de perioada mare de timp de care este nevoie pentru a primi listing-ul. "Să nu uităm că avem incidente care se întâmplă în localităţi unde nu funcţionează judecătorii şi trebuie să luăm în calcul şi deplasarea procurorului cu cererea la judecator, apoi procedura care se desfăsoară la judecator, emiterea autorizaţiei care trebuie să conţină anumite date şi pe care nu întotdeauna poţi să le ai în timp util, apoi transmiterea acestei autorizări la operatorul de comunicaţii. Socotiţi dumneavoastră cam cât timp durează, perioada în care cei care comit fapte penale nu cred că stau să astepte procurorul să vina cu hârtia să verifice listing-uri sau alte date care efectiv ne sunt necesare", a precizat ea.
Procurorul a continuat cu exemplul infracţiunilor de criminalitate informatică, unde timpul este esenţial. "Aceste tipuri de infracţiuni se comit într-un timp relativ scurt şi produc prejudicii de miliarde. Inculpaţii nu aşteaptă dupa noi să facem hârtii, să facem proceduri de care ne putem lipsi, fiind atâtea garanţii în lege pentru cei care încalcă legea.
Guvernul intenţionează să promoveze o ordonanţă de urgenţă astfel încât legea privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii să fie amânată până pe 31 decembrie 2009.
Măsura vine ca urmare a obiecţiilor venite dinspre autorităţi şi operatorii vizaţi de lege, informează Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informationale (MCSI).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu